NİYAZİ BERKES VE ÇAĞLAŞMA SORUNUNA ELEŞTİREL BAKIŞ


 

Çağdaşlaşma toplum yaşamının hangi yanları üzerinde gelenek gereklerinin yerine zamanın gerekleri insan davranışlarına yol gösterecektir.

Çağlayan Kovanlıkaya / M.S.Ü. Araştırma Görevlisi

Niyazi Berkes, Türkiye’de 1940’lı yıllarda Türk düşün ha­yatına yeni ve eleştirel bir bakışı getiren ve yerleştiren top­lumbilimcilerimizden biridir. Top­lum analizlerine farklı fikirler ve tanımlamalar getiren Berkes, çağ­daşlaşma konusundaki yazılarında, Türk toplum yapısının Batı toplum modeli karşısındaki durumunu tah­lil etmiştir. Tarihsel bir pers­pektifle ele aldığı Türk top­lumunun çağdaşlaşma çabalarını eleştirel bir yaklaşımla tartışmıştır. Berkes’in amacı, toplumun çağ­daşlaşma sürecini yorumlamaktır.

Berkes, çağdaşlaşmanın bir sorun olarak görülmesinin topluma batıcı modellerin uygulanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıktığı görüşündedir. Bir yanda Batı’nın gelişme çizgisine yaklaşmaya çalışanlar, diğer yanda Doğu ve İslam geleneklerini, diğer adıyla eski düzeni korumak ve sürdürmek isteyenler arasındaki çatışmanın günümüze kadar devam etmesi Berkes’in "sorun" tahlilini doğrular gözükmektedir. Çağdaşlaşma Türk toplumu için hala bir sorun ise, düşünür bu soruna nasıl bir çözümleme getirmektedir?

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

Yorum bırakın